Stel je voor: een astronaut zweeft in een ruimtestation 400 kilometer boven de aarde. In Nederland staat een speciaal robotje klaar. En dan… bestuurt de astronaut dat robotje tot op de millimeter nauwkeurig. Wauw!

Astronaut Luca Parmitano is op dit moment in de ruimte. Toch kon hij een robot door een loods in de buurt van Leiden laten rijden. Ook raapte hij verschillende stenen op. Daarvoor gebruikte hij een speciale joystick, waarmee hij kon voelen wat de robot voelde. Hoe zwaar de steen was, bijvoorbeeld. Of hoe glad.

Samenwerken

Het is de eerste keer dat een mens en een machine op zo'n grote afstand samen voorwerpen onderzochten. Dat is handig, want robots kunnen op plekken komen die voor mensen lastig te bereiken zijn. Mensen kunnen dan weer snel beslissingen nemen in nieuwe situaties. Zo helpen ze elkaar dus!

Maan en Mars

De proef in Leiden is georganiseerd door ruimtevaartorganisatie ESA. Daar gaan ze de komende jaren nog veel meer proeven doen. Als die goed gaan, kunnen er uiteindelijk robotjes gestuurd worden naar de maan of misschien zelfs naar Mars.

Nieuw ruimtestation

Het is de bedoeling dat die robotjes in de toekomst bestuurd worden vanaf een speciaal station. Dat gaat rond de maan zweven. Zo kunnen astronauten allerlei soorten onderzoek doen, zonder dat ze zelf steeds naar de maan hoeven. Handig!

Astronaut bestuurt robot in Nederland vanuit de ruimte
1
Astronaut bestuurt robot in Nederland vanuit de ruimte