Als je maandag in de Amerikaanse staat New Mexico naar de lucht keek, kon je iets heel bijzonders zien. De noodlanding van de nieuwe ruimtecapsule Starliner werd daar getest. De ruimtecapsule zweefde heel hoog door de lucht en landde daarna veilig met parachutes op de grond.

Het is de bedoeling dat astronauten met de Starliner naar het ruimtestation ISS kunnen vliegen. Dat ruimtestation zweeft heel veel kilometers boven de aarde. In het station bevinden zich apparaten en instrumenten die metingen doen. Zo wordt onderzocht of planten kunnen groeien op een plek zonder zwaartekracht. Ook astronauten gaan naar het ruimtestation om daar een tijdje te verblijven en testen te doen.

Noodlanding

Met een ruimtecapsule naar het ruimtestation ISS gaan, is niet zomaar een reis. De ruimtecapsule wordt afgevuurd met een raket en moet ver vliegen om het ruimtestation te bereiken. Als er onderweg wat misgaat, moeten astronauten weer veilig terug kunnen naar de aarde. Daarom is het belangrijk dat getest wordt of de capsule een noodlanding kan maken.

Succesvolle eerste test

De capsule werd 1300 meter de lucht ingeschoten. Dat is superhoog, want het hoogste gebouw ter wereld is waarschijnlijk net zo hoog. Met behulp van parachutes kon de capsule veilig op aarde landen. "De eerste test was een succes", zegt Boeing, het bedrijf dat de ruimtecapsule heeft gebouwd.

Nieuwsgierig hoe de noodlanding eruit zag? Bekijk het filmpje:

Geslaagde test: ruimtecapsule maakt noodlanding met parachutes
60
Geslaagde test: ruimtecapsule maakt noodlanding met parachutes