De Nederlandse justitieminister Ferd Grapperhaus wil dat de politie toegang krijgt tot WhatsApp. Hij hoopt dat het daardoor makkelijker wordt om verdachte chatters achterna te zitten.

Maar wil de minister dan ook dat jouw berichten zomaar kunnen worden gelezen? Nee, dat niet. Hij wil wel dat de politie soms mee kan lezen met verdachte chatters. Dat zou dan alleen kunnen als daar een goede reden voor is. Iemand moet eerst verdacht worden van een misdaad.

Makkelijk te hacken?

Op dit moment kan WhatsApp niet zomaar de berichten van chatters bekijken. Dat geldt ook voor bedrijven achter andere apps. Die bedrijven willen de wens van de minister eigenlijk niet vervullen. Ze denken dat het dan te makkelijk wordt om in te breken in de apps.

Krijgt de minister zijn zin?

Ook deskundigen zijn bang dat de beveiliging van Whatsapp te slap wordt. Dat zou kunnen betekenen dat de privacy van alle chatters in gevaar komt. Het is dus maar de vraag of de minister zijn zin krijgt. Het bedrijf Facebook is op dit moment zelfs bezig om apps steviger op slot te zetten.