Als je op sociale media zit, heb je vast weleens een advertentie voorbij zien komen. Politieke partijen maken bijvoorbeeld ook reclame. De baas van Twitter, Jack Dorsey, laat woensdag weten dat politieke advertenties via Twitter verboden worden. Vanaf 22 november kunnen politici en politieke partijen geen advertenties meer inzetten via het medium.

Een advertentie is een manier om aandacht te krijgen voor bijvoorbeeld je bedrijf. Als je Twitter betaalt, dan zorgt het medium ervoor dat je bericht vaker en aan meer mensen wordt laten zien. Maar daar komt voor politici nu een einde aan.

Zelf verdienen

De baas van Twitter vindt dat politici mensen op hun eigen manier moeten bereiken en niet door geld te betalen. Politici en politieke partijen kunnen dus nog wel berichtjes delen via Twitter. Maar deze berichten worden net zo vaak getoond als andere tweets.

Eerlijke keuze

Door het zien van politieke advertenties kunnen mensen beïnvloed raken. Daarom vindt de baas van Twitter het belangrijk dat elke politieke partij net zoveel mensen kan bereiken. Door advertenties af te schaffen kunnen mensen een eerlijke keuze maken.

Democratie

In Nederland leven we in een democratie. Dat betekent dat het volk mag kiezen welke politici ons land besturen. Vanaf je achttiende mag je op een politieke partij stemmen. Alle kiezers bepalen samen welke politieke partijen in de regering komen.