Er is misschien een nieuwe dwergplaneet ontdekt. Dat zeggen sterrenkundigen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. Zij hebben met een supersterke telescoop naar het ruimtevoorwerp Hygiea gekeken.

Hygiea was al langer bekend, maar de sterrenkundigen wisten niet zeker of het voorwerp een dwergplaneet was. Met de speciale telescoop konden ze Hygiea goed genoeg zien om daar meer over te zeggen.

Zwaartekracht

Om een dwergplaneet te zijn, moet een ruimtevoorwerp rond de zon draaien en mag het geen maan zijn. Ook moet het zo zwaar zijn dat het een bol wordt. Daar zorgt de zwaartekracht van dwergplaneten voor.

Bol?

De onderzoekers wisten al dat Hygiea rond de zon draait en geen maan is, maar ze wisten nog niet of het ook een bol is. Op de foto's die met de telescoop zijn gemaakt, lijkt het voorwerp inderdaad rond. Dat betekent dat het waarschijnlijk een dwergplaneet is.

Mini

Als Hygiea echt een dwergplaneet wordt, is het de kleinste van ons zonnestelsel. Tot nu toe was Ceres dat. Hygiea is maar half zo groot. Zelfs voor een dwergplaneet is het dus een echte mini!