Mark Zuckerberg waarschuwt voor een internet waar China de baas is. De oprichter en directeur van Facebook liet donderdag weten hoe bezorgd hij is. Dat deed hij in een toespraak over vrijheid van meningsuiting.

Verboden toegang

Zuckerberg is bang dat China te veel macht krijgt op het internet en dat het land dan online censuur gebruikt. Censuur komt vanuit de staat en zorgt voor belemmeringen.

Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat mensen niet meer vrij hun mening kunnen geven, omdat het bijvoorbeeld niet online gezet mag worden. Ook kan de toegang tot bepaalde informatie verboden worden. In China mag je bijvoorbeeld geen Google of YouTube gebruiken.

In China is veel censuur. Journalisten mogen daar niet over bepaalde onderwerpen schrijven en op social media is het bijvoorbeeld verboden om slechte dingen te zeggen over de president. Chinezen die zich niet aan de regels houden, riskeren een hoge boete of gevangenisstraf.

TikTok

"Terwijl onze Amerikaanse diensten, zoals WhatsApp, gebruikt worden door demonstranten en activisten, worden meldingen van dezelfde protesten tegengehouden op TikTok, de Chinese app die wereldwijd steeds populairder wordt. Is dat het internet dat we willen?", vraagt de Facebook-topman zich hardop af.

Kritiek

Facebook heeft kritiek op het beleid van China, maar kreeg zelf ook veel kritiek. Facebook zou zelf berichten van politici verwijderd hebben. De politieke mensen om wie het gaat, waren op Facebook negatief over de politiek in hun land. De berichten verdwenen kort na het plaatsen op het sociale platform.

Niet juist

Zuckerberg vertelde in zijn toespraak niet wat er precies met de berichten van de politici was gebeurd. Wel zei hij dat het in een democratisch land niet juist is om zomaar berichten van politici te verwijderen.