Wist je dat Spanje uitpuilt van de tofste, grappigste en bizarste feesten? Nee? Ha, dan praat NUjunior je even bij. Lees gauw verder voor een overzicht van de coolste festivals en feesten!

Met tomaten smijten

Tijdens het feest La Tomatina in het dorp Buñol bekogelt iedereen elkaar met tomaten! De traditie stamt uit 1945. Toen kregen een paar jongeren ruzie met de politie. Daarom stalen ze tomaten van een groenteboer en begonnen ze ermee te gooien. Een jaar later deden ze hetzelfde, maar dan met zelf meegebrachte tomaten. Veel mensen vonden dat zó leuk, dat ze mee gingen doen! Hmmm, zouden ze in Buñol ook van tomatenpuree houden?

Levensgrote poppen in brand steken in Valencia

In de stad Valencia weten ze wel hoe ze een knalfuif moeten bouwen. Tijdens het feest Las Fallas wordt er vuurwerk en buskruit afgestoken. Ook worden er op haast elke hoek van de stad gigantische poppen van piepschuim en hout neergezet. Die kunnen wel 30 meter hoog zijn! Die poppen zien er supermooi uit, maar helaas voor hen… Aan het einde van het feest worden ze verbrand. Zonde? Welnee. Die verbrandingen zien er namelijk spectaculair uit!

Torens bouwen in Tarronga

Wie bouwt er de hoogste menselijke toren? Dat is de vraag waar Tarronga om draait. Het feest wordt elke twee jaar gehouden in een stad die dezelfde naam heeft als het feest. Tarronga, dus. De torens mogen natuurlijk niet omvallen, ook niet tijdens het afbouwen. De persoon die op het topje van de toren moet staan, is bijna altijd een kind. Die moet dus langs de benen, ruggen en armen van alle volwassenen omhoog klimmen!

Poepende boomstammen in Barcelona

In de stad Barcelona komt de kerstman niet langs met kerst, maar Caga Tío! Caga Tío betekent 'poepende boomstam'. De Caga Tío is een boomstam met armen, benen en een gezichtje. De kinderen zorgen goed voor hem en geven hem een dekentje. En ze zingen liedjes voor hem! Vervolgens gaan ze weg uit de kamer waar hij staat en bidden ze om cadeautjes. Daarna komen ze terug en halen ze het dekentje weg. Want daar liggen dan allemaal cadeautjes onder die hij heeft uitgepoept!