Lieke Martens, Niki Terpstra, Max Verstappen… Samantha van Wijk interviewt de ene bekende sporter na de andere. Ze is namelijk sportjournalist. Dat betekent dat ze altijd met sport bezig kan zijn. Wauw!

Wanneer wist je dat je sportjournalist wilde worden?

"Mijn vader is een ontzettende sportfan, dus ik keek als meisje van vijf al voetbal, wielrennen, schaatsen, Formule 1… Eigenlijk stond bij ons altijd wel een sportwedstrijd aan. Het leek me toen al magisch om bij de televisie te werken, maar ik kwam er pas veel later achter dat ik dan ook programma's over sport kon maken. Dat doe ik nu al zeven jaar en ik vind het nog steeds geweldig om over sport te praten!"

Hoe zorg je ervoor dat je als sportjournalist eerlijk verslag doet van een wedstrijd? Als je bijvoorbeeld fan bent van Feyenoord, zeg je misschien toch sneller dat die club geweldig heeft gespeeld…

"Ik ben nergens fan van! Nee, echt. Het gaat mij vooral om het spelletje. Ik wil zien wie goed heeft gespeeld. Natuurlijk ben ik weleens blij als Nederland wint, maar dan nog let ik op het spel. Als je vooral bezig bent met hoe er gespeeld wordt, kun je altijd kritische vragen stellen en een eerlijk verslag maken."

Wat vind je het leukst aan je werk?

"Mensen denken vaak dat het bij sport alleen om de wedstrijden gaat, maar ik vind juist de verhalen van de sporters heel interessant. Die mensen trainen vaak jaren voor één wedstrijd. Ik vind het supermooi als iemand van wie je het niet verwacht na al die trainingen dan toch een wedstrijd wint."

"Tegelijkertijd kan verlies ook heel boeiend zijn. Toen het Nederlands dameselftal de WK-finale tegen Amerika verloor, stond ik naast het veld. Ik vroeg meteen aan Sari van Veenendaal hoe ze zich voelde. Toen zag ik teleurstelling, boosheid, verdriet… allerlei emoties door elkaar. Dat was heel speciaal."

Samantha druk aan het werk: even een vraag aan Max stellen!

Moet je zelf goed zijn in sport om een goede sportjournalist te worden?

"Je hoeft echt geen topsporter te zijn, hoor! Maar als je zelf veel sport, leer je heel andere dingen dan wanneer je alleen kijkt. Ik doe aan wielrennen, dus ik weet bijvoorbeeld hoe een hongerklop voelt. Tijdens een interview kan ik daar dan mooi een vraag over stellen aan wielerprof Niki Terpstra, terwijl ik er anders niet over na zou denken. Daarom wil ik altijd weten hoe een sport voelt als ik er veel mee bezig ga zijn. Toen ik met motorraces aan de slag ging, heb ik zelfs motor leren rijden."

Heb je tips voor kinderen die ook sportjournalist willen worden?

"Zorg dat je zoveel mogelijk sport! En als je niet sport, kijk dan naar sport op tv. Als je snapt hoe andere presentatoren het doen, kun jij bedenken hoe jij het anders zou willen doen. Er zijn veel mensen die sportjournalist willen worden, dus je moet echt een beetje bezeten van je vak zijn om er geld mee te verdienen."