In het nieuws zie je vaak interviews. Maar hoe neem je nu eigenlijk een goed interview af? Daar vertellen Tako Rietveld (de Kindercorrespondent) en Ron Boszhard (ZappSport) graag over. Want zij interviewen bijna elke dag wel iemand!

Zo bereid je het interview voor

Weet wat je wil weten

Voordat je iemand gaat interviewen, is het belangrijk dat je weet wát je wil vragen, zeggen Ron en Tako. Ron: "Probeer vooral vragen te stellen waarop niemand het antwoord nog weet. Dat maakt het interview extra interessant." Tako voegt daaraan toe dat het handig is om te bedenken wat iemand waarschijnlijk wel wil vertellen. "Een kinderboekenschrijver wil bijvoorbeeld vast iets zeggen over zijn nieuwe boek. Dan weet je meteen waar je naar moet vragen."

Zoek informatie op over degene die je interviewt

Tako zegt ook dat het handig is om van te voren wat te lezen over je geïnterviewde. "Zoek bijvoorbeeld eerdere interviews met diegene op. Misschien kom je dan iets tegen waar je meer over wil weten. Een gekke hobby bijvoorbeeld!"

Bedenk ook grappige vragen

Volgens Tako is het trouwens een goed idee om een paar vragen te verzinnen die niet zo serieus zijn. "Een tijd geleden liet ik kinderen bijvoorbeeld politici interviewen. Zij vroegen toen naar goede moppen. Zo leer je geïnterviewden goed kennen. En dan wordt er ook nog een beetje gelachen tijdens het interview."

Van de koning tot het Nederlands Elftal, Tako interviewt zo'n beetje iedereen. Ook kinderen, dus!

Zo houd je een goed interview

Stel open vragen

Je wil jouw geïnterviewde natuurlijk lekker veel laten vertellen. Dat doe je door open vragen te stellen. Gesloten vragen zijn vragen waarop je alleen 'ja' of 'nee' als antwoord krijgt. Open vragen beginnen meestal met de woorden 'wie', 'wat', 'waar', 'wanneer' en 'hoe'. "De vraag 'Heb je vanmorgen ontbeten?' is bijvoorbeeld gesloten", zegt Tako. "De vraag 'Wat is je lievelingsontbijt?' is open en veel leuker. Want dan krijg je een heel verhaal én de geïnterviewde vertelt iets persoonlijks."

Luister goed

Ron en Tako zeggen dat het tijdens het interview ook heel belangrijk is om goed te luisteren. "Dan kun je ook goed doorvragen", zegt Ron. "Dat is belangrijk, want zo ontstaat er een echt gesprek. En je komt zo veel meer over diegene te weten dan wanneer je de vragen van jouw papiertje opleest."

Ben je gespannen? Vertel het.

Het kan zijn dat je het megaspannend vindt om iemand te interviewen. "Da's helemaal niet erg", zegt Ron. "Wat je dan moet doen? Vertel het de persoon die je interviewt! Dan is het ijs ook meteen gebroken. En de hij of zij weet dan waar de gespannen sfeer vandaan komt." Tako heeft nog een andere tip: "Je kunt het interview ook oefenen. Bijvoorbeeld met je moeder of zus. Dan weet je een beetje wat je kunt verwachten en het is nog grappig ook."


Zo sluit je een interview af

Vraag of je wat bent vergeten te vragen

Kom je thuis na een geweldig interview, merk je dat je toch nog iets bent vergeten om te vragen. Oef. Dit probleem is makkelijk te voorkomen, zegt Tako. "Vraag aan het einde van het interview of je misschien iets bent vergeten te vragen. Soms komt er dan nog een verhaal dat je nodig hebt." En als je dan toch nog iets vergeten bent? Dan is ook daar een oplossing voor. "Vraag aan het einde van het interview altijd of je nog terug mag bellen voor vragen", zegt Ron. Ha, zo simpel is het dus!

Ga jij iemand interviewen? Check dan nog even of je...

  • ...hebt bedacht wat je precies wil weten.
  • ...open vragen hebt voorbereid.
  • ...op internet hebt gezocht naar informatie over deze persoon.
  • ...het interview hebt geoefend met je moeder of een klasgenoot.