'Ronnie Flex is een bekende Nederlander.' 'Ik vind Ronnie Flex de allerbeste rapper ter wereld.' 'Ronnie Flex is geboren op Mars.' Zie jij het verschil tussen deze zinnen?

De eerste zin is een feit. De tweede is een mening. De derde is dikke onzin. Lariekoek dus! Die hoort niet op NUjunior thuis. Feiten en meningen gebruik je wel in nieuwsberichten, maar… een artikel is pas goed als de lezer feiten en meningen uit elkaar kan houden.

Wat is een feit?

Een feit is iets wat waar is. Je kunt het controleren en de kans dat je er ruzie over krijgt met je vrienden is klein. Je kunt er namelijk niet verschillend over denken. 'Ronnie Flex is een rapper', is een voorbeeld van een feit. Als je op Spotify kijkt, zie je meteen dat Ronnie heel veel raps heeft gemaakt. Ook op Wikipedia en in de krant Trouw staat dat Ronnie een rapper is. Je weet dus zeker dat deze uitspraak waar is.

Wat is lariekoek?

Lariekoek is klinkklare onzin. Lezers lezen jouw berichten om te weten wat er echt gebeurd is. Het is dus belangrijk dat je ze alleen dingen vertelt die kloppen. Controleer daarom altijd goed of iets écht waar is. Een echte journalist schrijft iets pas op als-ie op drie plekken heeft gevonden dat het waar is. Als je googelt op 'Ronnie Flex is geboren op Mars', krijg je waarschijnlijk 0 resultaten. Dat mag je dus niet zomaar opschrijven.

Wat is een mening?

Een mening is iets wat iemand denkt, gelooft of vindt. Over meningen kun je ruzie krijgen met je vrienden, want je kunt er behoorlijk verschillend over denken. 'Ik vind Ronnie Flex de beste rapper ter wereld' is een mening. Jij kunt Ronnies muziek supergoed vinden, terwijl iemand anders het geluid liever uitzet bij zijn raps.

Zoek de feiten

In een nieuwsbericht heb je altijd feiten nodig. Jouw lezers lezen jouw stuk namelijk omdat ze willen weten wat er echt is gebeurd. In sommige stukken kun je ook meningen gebruiken. Als Ronnie Flex een prijs wint (feit), vinden je lezers het vast leuk om te weten wat hij daarvan vindt (mening).

Pas op!

Soms vermommen meningen zich als feiten. De zin 'Ronnie Flex is de beste rapper van de wereld' klinkt als een feit, maar is een mening. Je kunt er namelijk verschillend over denken. Als je een mening gebruikt in je stuk, moet je altijd laten zien wie dit vindt, denkt of gelooft. Lariekoek laat je natuurlijk helemaal weg.

Oefening: wat zijn feiten en wat zijn meningen?

In een artikel van NUjunior zitten allemaal feiten en meningen verstopt. Kun jij ze allemaal vinden?

Zit je in groep 3, 4 of 5? Lees dan dit artikel.

Zit je in groep 6, 7 of 8? Lees dan dit artikel.