Op NUjunior.nl lees je elke dag het laatste nieuws. Wil je ook een nieuwsbericht schrijven? Zo doe je dat!

Stap 1: kies een onderwerp

Voordat je aan je nieuwsartikel kan beginnen, moet je een onderwerp hebben om over te schrijven. Je kunt bijvoorbeeld schrijven over iets leuks dat in jouw buurt is gebeurd. Een onderwerp is nieuws als het bijna nooit voorkomt én andere mensen het interessant vinden.

Stap 2: schrijf een intro

In het eerste stukje van je artikel vertel je waar je stuk over gaat. De lezer kan dan kiezen of hij het boeiend genoeg vindt om verder te lezen. Je maakt meteen duidelijk waarover je stuk gaat, als je antwoord geeft op de volgende vragen:

Wat gebeurde er?
Wie waren er?

Waar gebeurde het?
Wanneer gebeurde het?
Waarom gebeurde het?
Hoe gebeurde het?

Dat kun je superkort doen. Kijk maar eens naar dit voorbeeld: In Rotterdam is woensdag een schip tegen een brug gebotst doordat de schipper lag te slapen.

Je weet nu wat er is gebeurd (een botsing), wie er waren (in elk geval een schipper), waar het is gebeurd (in Rotterdam), wanneer het is gebeurd (woensdag) en waarom het is gebeurd (de schipper sliep).

Stap 3: schrijf de rest van je artikel

In de rest van je artikel vertel je wat er precies aan de hand is. Maar pas op! Vertel alleen de belangrijke dingen. Je mag af en toe best iets leuks of grappigs opschrijven, maar het maakt echt niemand uit of de schipper een rode of een blauwe broek droeg toen hij tegen de brug knalde.

Stap 4: bedenk een pakkende kop

Als je een artikel hebt geschreven, wil je natuurlijk dat dat gelezen wordt. Bedenk daarom een kop die de lezer nieuwsgierig maakt naar de rest. Vertel wel genoeg zodat het duidelijk is waar je artikel over gaat.

Stap 5: check je bronnen

Haal je je informatie van het internet of van iemand die je hebt gesproken? Controleer of het echt waar. Dat doe je door er meer over te lezen of er anderen ook naar te vragen. Zet in je artikel waar je informatie vandaan komt.

Is jouw nieuwsbericht af? Controleer dan nog even of...

  • ...er geen spelfouten in staan;
  • ...je in het intro zoveel mogelijk antwoord hebt gegeven op de vragen wat, wie, waar, wanneer, waarom en hoe;
  • ...je alle informatie hebt verteld in je artikel;
  • ...de informatie die in je artikel staat klopt;
  • ...je een kop hebt die lezers nieuwsgierig maakt en naar je artikel toe trekt.