Heb je weleens gehoord van de uitdrukking 'een foto zegt meer dan duizend woorden'? Nieuws kun je in woorden uitleggen, maar je kunt er ook een foto van maken. Zo doe je dat!

Schrijf je een nieuwsartikel en wil je er een foto bij plaatsen? Of wil je misschien jouw nieuws in alleen een foto vertellen? Houd je mobiele telefoon of camera maar in de aanslag. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten!

Geef antwoord op de 5 w's en h

Het is fijn als een nieuwsfoto mooi is, maar het is nog veel belangrijker dat je goed ziet wat het nieuws is. Iemand die je foto ziet, moet antwoord kunnen geven op zoveel mogelijk van deze vragen:

Wat gebeurde er?
Wie waren er?
Waar was het?
Wanneer was het?
Waarom gebeurde het?
Hoe gebeurde het?

Probeer verschillende kanten

Een foto kun je vanaf verschillende kanten nemen. Loop maar eens om datgene wat je wil fotograferen heen en bekijk hoe het er vanaf een andere kant uitziet. Vanaf de ene kant staat er misschien wel een mooi gebouw op de achtergrond. En wat gebeurt er als je op een stoel gaat staan en van boven naar beneden fotografeert? En hoe ziet een persoon er van onderaf uit? Probeer maar eens!

Maak een duidelijke foto

Als je een kant hebt gekozen, is het belangrijk dat je een duidelijke foto maakt. Zorg ervoor dat je foto scherp is. Dit doe je door je camera of telefoon heel stil te houden tijdens het maken van een foto. Ook moet datgene wat je fotografeert niet te veel bewegen. Anders wordt je foto korrelig.

Let op de zon

Daarnaast kun je het beste een foto maken met de zon 'in je rug'. Als je tegen de zon in fotografeert, komt er te veel licht in je foto en zie je soms niet meer wat je hebt gefotografeerd. Let er verder op dat je geen vingers voor de lens van je camera houdt tijdens het fotograferen. Want dan komt er een vlek in je foto.

Klik precies

Je kunt natuurlijk aan één stuk door foto's gaan maken. Maar dan heb je daarna wel 500 foto's. En er mag er vaak maar één bij een artikel... Het duurt dan veel te lang om te kiezen. Probeer daarom niet meer dan vijf foto's van jouw nieuwsonderwerp te maken. Als je eerst goed nadenkt over je foto, wordt-ie bijna altijd mooier dan wanneer je zomaar klikt.

Heb je een foto gemaakt? Controleer dan even of...

  • ...je niet tegen de zon in hebt gefotografeerd.
  • ...de foto scherp is.
  • ...er geen vingers voor de lens zaten toen je de foto maakte.
  • ...er niks geks, zoals een boomtak of een lantaarnpaal, steekt uit het hoofd van degene die op de foto staat.
  • ...de foto vertelt wat er op dat moment gebeurde, waar het was, wie er waren, wanneer het was, waarom het was en/of hoe het eraan toe ging.