Hoe gaat een astronaut naar de wc? Welke traktatie vindt een orang-oetan het lekkerst? En wat zijn alle namen van prinses Alexia? Op NUjunior vind je allerlei quizzen. Wil jij er zelf eentje in elkaar zetten? Lees dan snel verder, want we leggen je precies uit hoe dat moet!

Kies een duidelijk onderwerp

Voor je een quiz kunt maken, moet je weten waar-ie over gaat. Als je één duidelijk onderwerp kiest, kun je snel googelen naar leuke weetjes om vragen over te maken.

Maak de vragen lekker pittig

Hoe heet een dier dat blaft? Hoe heet een dier dat miauwt? Ben je er nog? Waarschijnlijk niet, want die vragen zijn vooral leuk voor je neefje van twee. Als je een quiz maakt, is het belangrijk dat andere kinderen niet meteen het antwoord op de vraag weten. Een beetje nadenken en gokken maakt het spel veel spannender!

Vergeet de uitslag niet

Is het supergoed gegaan of kon het nog wel wat beter? Dat zien de kinderen die jouw quiz maken in de uitslag. Je kunt bijvoorbeeld 1 punt geven voor elk goed antwoord. Als je een quiz met vijf vragen hebt, hebben de kinderen met 0 of 1 punt het dan niet zo goed gedaan. De kinderen met 2 of 3 punten scoren best wel goed en de kinderen met 4 of 5 punten waren supergoed bezig!

Zorg dat je quiz grappig is

Een quiz doe je voor de lol, dus je mag 'm grappig maken! Stop bijvoorbeeld een grapje in je antwoorden. Of stel juist een heel serieuze vraag over een supermaf feitje. Zo weet je zeker dat andere kinderen jouw quiz leuk genoeg vinden om 'm helemaal uit te spelen.

Zoek een proefkonijn

Het is best lastig om vragen te maken die moeilijk, grappig en duidelijk zijn. Laat je quiz daarom altijd door iemand anders uitproberen. Dan weet je zeker dat alles helder is en dat die ene vervelende spelfout eruit is…

Is jouw quiz helemaal af? Kijk dan nog even of je…

  • …een duidelijk onderwerp hebt.
  • …de vragen moeilijk genoeg hebt gemaakt.
  • …een uitslag hebt.
  • …grapjes maakt.
  • …iemand hebt laten checken of alles duidelijk is.