Van achtbanen uittesten tot eeuwenoude kerken bezoeken en de hoogste berg van het land beklimmen... In Duitsland hoef je je niet te vervelen. Check hier de leukste dingen die je bij onze oosterburen kunt doen!

Europa-Park ligt in de plaats Rust, in het zuiden van Duitsland. (Foto: Euro-Park)

Bezoek heel Europa in Europa-Park

In de plaats Rust vind je het grootste pretpark van Duitsland, Europa-Park. Het park is opgedeeld in verschillende gebieden die elk in het thema zijn van een Europees land. In het Nederlandse deel vind je bijvoorbeeld gigantische Delfts blauwe theekopjes waarin je supersnel ronddraait. En in de rest van het park? Daar staan onder meer achtbanen die niet geschikt zijn voor mensen met hoogtevrees. En heb je zin om te zwemmen? Dan ga je naar het waterpark!

Wist je dat...

... Europa-Park 13 achtbanen heeft? Daarmee staat het park op de tweede plek van de meeste achtbanen in Europa.

Allwetterzoo ligt in Munster, in het noordwesten van Duitsland. (Foto: Allwetterzoo)

Knuffel met olifanten in Allwetterzoo

Altijd al eens een olifant of een pinguïn willen voeren? In de Alwetterzoo in Münster mogen bezoekers veel dieren zelf eten geven. Bovendien lopen veel dierentuinbewoners vrij rond. Of je kunt bij hen op bezoek, zoals bij de apen en de papegaaien. Ook is de dierentuin een goede plek om diervriendelijke zeeleeuwenshows te zien.

Wist je dat...

...'Allwetter' Duits is voor 'al het weer'. Dat is niet zomaar. Want het grootste deel van het park is overdekt, waardoor je geen last hebt van regen.

De Dom staat in Keulen. Dat ligt vlak bij de grens tussen Zuid-Limburg en Duitsland. (Foto: EPA)

Beklim een mega-oude kerk in Keulen

Gek van oude gebouwen? Dan mag je de Dom in Keulen niet missen. De bouw van de gigantische kerk begon in 1248, maar kwam eeuwenlang stil te liggen. Uiteindelijk werd de laatste steen pas in 1880 gelegd! De kerk staat bekend om zijn twee torens. Die zijn namelijk 157 meter hoog! Da's bijna net zo hoog als de Euromast in Rotterdam. Een van de torens kun je beklimmen met een wenteltrap. Helemaal tot het topje gaat hij niet, maar je komt wel langs een paar gigantische klokken!

Wist je dat...

...de Dom niet zo wordt genoemd omdat het een dom gebouw is? 'Dom' is afgeleid van 'domus', wat Latijn is voor 'huis'. De Dom in Keulen is de hoofdkerk van de aartsbisschop in Keulen. Met 'domus' wordt dus bedoeld dat de kerk een beetje zijn huis is!

De overblijfselen van de Berlijnse Muur staat in Berlijn, in het noordoosten van Duitsland. (Foto: 123RF)

Leer de Duitse geschiedenis kennen in Berlijn

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland verdeeld. Het oosten van het land hoorde bij de Sovjet-Unie (dat heet nu Rusland) en het westen hoorde bij Frankrijk, Amerika en Engeland. Ook de Duitse hoofdstad Berlijn was in tweeën gedeeld. Tussen de twee stadsdelen stond de Berlijnse Muur. Hierdoor konden de bewoners van Oost- en West-Berlijn elkaar niet bezoeken. In 1989 werd de muur afgebroken, maar er staan nog altijd resten van het betonnen bouwsel in de stad.

Wist je dat...

...de Berlijnse Muur door de bewoners van Berlijn werd afgebroken? Zij hakten er net zo lang stukjes uit tot hij omviel. Veel van die stukjes zijn later geverfd en verkocht. Waarom ze geverfd werden? De Berlijnse Muur was eigenlijk grijs. En grijze blokjes zouden niet veel geld opleveren. Maar nu zijn het juist de grijze stukken die veel geld waard zijn!

Burg Hohenzollern staat in het Zwarte Woud, in het zuidwesten van Duitsland. (Foto: Wikipedia)

Stap in de middeleeuwen bij Burg Hohenzollern

Op een grote berg in het natuurgebied het Zwarte Woud staat een bijzonder middeleeuws kasteel: Burg Hohenzollern. De eerste versie van dit gebouw werd in 1423 verwoest, maar in 1454 werd de eerste steen gelegd voor het huidige kasteel. Daarna is het gebouw vaak van eigenaar gewisseld. Dat komt onder meer doordat het is veroverd door legers uit Oostenrijk en Frankrijk. Inmiddels is het gebouw van de adellijke familie Hohenzollern. En die stelt het kasteel open voor bezoekers!

Wist je dat…

...Burg Hohenzollern rond 1800 zo slecht was verzorgd dat er bijna niks meer van over was? Gelukkig is het kasteel daarna weer helemaal hersteld.


De Zugspitze ligt in het zuiden van Duitsland, op de grens naar Oostenrijk. (Foto: 123RF)

Beklim de hoogste berg van Duitsland

Heb je niet bepaald last van hoogtevrees? Ga dan eens naar de Zugspitze. Dat is met 2.962 meter de hoogste berg van Duitsland! Je kunt de top bereiken met een kabelbaan. Vanaf daar kun je afdalen naar de gletsjers. Een gletsjer is een grote berg sneeuw en ijs die op het land ontstaat. Zelfs in de zomer zijn die van de Zugspitze nog niet gesmolten! Je kunt zelfs sleetje rijden op de gletsjers. Hiervoor kun je een slee lenen bij restaurant Sonnalpin.

Wist je dat...

..de kabelbaan van de Zugspitze de hoogste kabelbaan-paal ooit heeft? Aan die paal hangen de kabels waar de gondels aan hangen. Hij is wel 127 meter lang en bestaat uit 1.100 onderdelen en 9.500 schroeven. In totaal waren er 18 vrachtwagens nodig om al dit spul de berg op te krijgen!