Per 1 juli worden er veel coronaregels versoepeld. Dat maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge woensdag bekend tijdens een persconferentie. Wel blijft het belangrijk dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden en dat je binnen blijft als je verkoudheidsklachten hebt. Welke regels worden versoepeld? Daar maakt NUjunior een overzicht van!

Dit zijn de versoepelingen per 1 juli

 • Reizen wordt makkelijker
  Nu mag je alleen in de auto zitten met mensen met wie je in één huis woont. Maar per 1 juli wordt die regel opgeheven. Vanaf die datum mag iedereen ook weer gebruikmaken van het openbaar vervoer, zoals trams en bussen. Nu mogen mensen dit alleen als het niet anders kan. Wel blijft iedereen die twaalf jaar of ouder is, verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer.

 • Middelbare scholen mogen weer helemaal open
  Leerlingen van basisscholen mogen al een tijd hele dagen naar school, maar middelbare scholieren nog niet! Dat kan pas vanaf 1 juli, al zullen veel scholen pas na de zomervakantie helemaal opengaan. Wel moeten middelbare scholen zich aan regels houden. Zo moeten ze de gebouwen bijvoorbeeld extra schoon houden. Leerlingen hoeven geen afstand te houden van elkaar, maar wel van de leraren.

 • Plekken als restaurants en bioscopen mogen veel meer bezoekers ontvangen
  Nu mogen plekken als restaurants en bioscopen maximaal dertig bezoekers hebben. Eigenlijk wilde de regering dit maximum per 1 juli opschroeven naar honderd. Maar ze hebben zich bedacht. Er mogen meer dan honderd bezoekers komen, zolang ze maar 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Andere voorwaarden zijn dat bezoekers moeten reserveren. Ook moeten de medewerkers van tevoren vragen of bezoekers gezond zijn.

 • Sporthallen en sportscholen mogen weer open
  Binnen sporten kan vanaf 1 juli weer. Wel moeten de sporthallen en sportscholen zich aan bepaalde regels houden. Zo moeten bezoekers van de sportschool bijvoorbeeld van tevoren reserveren. Ook plekken als judoscholen en dansscholen mogen weer open. En ouders? Die mogen weer langs de lijn staan!

Publiek is weer welkom bij voetbalwedstrijden
Goed nieuws voor voetbalfans. Ze mogen vanaf september namelijk weer naar de stadions komen! Wel moeten ze altijd 1,5 meter afstand van elkaar houden. Daarom worden de tribunes niet helemaal gevuld. Ook is het voor de fans verboden om te zingen of te schreeuwen. Want dan komen er meer druppeltjes uit hun mond waar het coronavirus in kan zitten.

NUjunior-school

Speel jij mee met de NUjunior-school? Bij dit artikel kun je een woord verdienen. Met alle woorden die je verzamelt, kun je aan het einde van de week een zin maken. Daarmee maak je kans op een prijs.