Onderzoekers in Mexico hebben een gigantische vijftienduizend jaar oude valkuil voor mammoeten ontdekt. De kuilen werden door de prehistorische mens gebruikt om de dieren te vangen. In de kuil in de Mexicaanse stad Tultepec werden botten van in totaal veertien mammoeten gevonden.

Het is opvallend dat de vallen door mensen zijn gemaakt. Tot nu toe dachten onderzoekers dat de prehistorische mens alleen met zelfgemaakte speren op mammoeten jaagden of een mammoet doodden als het dier zelf verstrikt raakte of gewond was. Dat mensen zelf vallen maakten, zegt veel over hoe slim en handig de mens toen al was.

Eerste keer

Wetenschappers van een Mexicaans instituut voor antropologie en geschiedenis denken dat dit waarschijnlijk de eerste keer is dat onderzoekers een mammoetval hebben gevonden.

In de val

Onderzoekers denken dat mensen de mammoeten opjaagden en zo in de val lokten. Ze vonden op de mammoetskeletten sporen die erop wijzen dat op de dieren is gejaagd en dat ze zijn geslacht. Hoe de mensen de mammoetval maakten, is niet duidelijk.