Hoe ga je om met nepnieuws? Zit jij ook aan je telefoon geplakt? En hoe kun je ouderen helpen op het internet? Allemaal vragen waar je de komende week misschien wel extra bij stilstaat. Het is namelijk de Week van de Mediawijsheid.

Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid is in het leven geroepen om mensen meer mediawijs te maken. Dat wil zeggen dat je mensen slim leert omgaan met (social) media. Het thema van de week is: 'Aan of uit?' en gaat over de vraag of je wel de hele dag je WhatsApp, mails, nieuws en sociale media moet checken.

Bibliotheken, scholen, verzorgingstehuizen, buurthuizen en andere organisaties door heel Nederland organiseren activiteiten over mediawijsheid. Tijdens de activiteiten leren volwassenen en kinderen meer over hoe ze bijvoorbeeld goede informatie op internet kunnen vinden en krijgen ze tips over het herkennen van nepnieuws.

Echt of nep?

Hoe weet je of nieuws dat op internet staat klopt? Veel kinderen vinden dat lastig. Meer dan de helft van de kinderen kan bijvoorbeeld niet goed zien of de informatie op een site echt of nep is. Dat blijkt uit onderzoek onder Amerikaanse scholieren.

En ook in Nederland is het een groot probleem, zeggen Nederlandse onderzoekers. Het probleem? Kinderen denken vaak dat ze wel weten wat echt en wat nepnieuws is. Daardoor geloven ze dingen die niet kloppen.

Mediawijsheid
1
Mediawijsheid

Ouderen

Oude mensen hebben weer een ander probleem. Veel ouderen weten niet goed hoe het internet werkt of hoe ze een whatsappje kunnen sturen. In de Week van de Mediawijsheid is daar extra aandacht voor. Aan kinderen wordt gevraagd of ze ouderen in hun buurt willen helpen met online dingen. Op de site van de Week van de Mediawijsheid kun je zien wat je in jouw buurt kan doen.