De marechaussee, de militaire politie van Nederland, heeft woensdagochtend zestien mensen gevonden in een vrachtwagen. Het gaat om vier jongens onder de achttien jaar, een vrouw en elf mannen. Ze zijn allemaal in leven.

"De gevonden mensen lijken in goede gezondheid. Ze zijn ergens naartoe gebracht en de politie gaat met ze praten", zegt een politiewoordvoerder tegen de NOS. De mensen in de vrachtwagen komen uit verschillende landen. De vrachtwagen waar ze in zaten, reed in de haven van IJmuiden.

Geluiden

De vrachtwagen was op weg naar Engeland. Volgens de chauffeur hoorde hij geluiden uit de vrachtwagen komen. Hij vertelde dat aan mensen bij de haven. De vrachtwagen werd doorzocht. Het groepje mensen zat verstopt tussen een lading auto-onderdelen. De chauffeur zegt dat hij niet wist dat er mensen in zijn vrachtwagen zaten. Toch is hij door de politie gearresteerd, want hij wordt verdacht van mensensmokkel. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Mensensmokkel

Sommige mensen worden stiekem in een vrachtwagen meegenomen naar een ander land. Dit is tegen de wet en wordt mensensmokkel genoemd. Soms weet de chauffeur niet dat er mensen in zijn vrachtwagen zitten. Deze mensen worden 'inklimmers' genoemd. Ze klimmen stiekem in een stilstaande vrachtwagen en verstoppen zich tussen spullen.

Een beter leven

In de haven van IJmuiden worden vaker mensen in vrachtwagens gevonden. Deze inklimmers proberen Engeland binnen te komen. Ze hopen in Engeland een beter leven te kunnen krijgen dan in hun eigen land. Van de Engelse regering mag niet iedereen verhuizen. Daarom proberen mensen soms stiekem een land binnen te gaan.

Gevaarlijk

Maar in de laadbak van een vrachtwagen zitten, kan heel gevaarlijk zijn. Er komt namelijk weinig frisse lucht binnen en het kan er flink koud zijn. Daardoor kun je stikken of onderkoeld raken. Dat betekent dat het zo koud is, dat je lichaam er niet goed tegen kan.

Twee weken geleden werden in de Engelse plaats Grays, in de buurt van Londen, 39 lichamen gevonden in een vrachtwagen. De doden waren allen van Vietnamese afkomst.