De Nederlandse advocaat Philippe Schol is woensdagochtend in de Duitse stad Gronau neergeschoten. Hij liep op straat toen hij vanuit een auto werd beschoten. Hij raakte zwaargewond, maar is niet in levensgevaar.

Schol woont in Duitsland en werd al een tijd bedreigd. De politie en de baas van de organisatie voor terrorismebestrijding en veiligheid wisten dat de advocaat werd bedreigd. In Duitsland en Nederland werden daarom maatregelen genomen om Schol te beschermen. Wat die maatregelen precies zijn, wil de politie niet zeggen.

Buurman

Een buurman van Schol belde 112. Aan de regionale krant Turbantia vertelt de buurman dat hij drie schoten hoorde. Nadat hij het alarmnummer belde, ging hij kijken en zag dat Schol in zijn bovenbeen was geraakt.

Kleine witte auto

Volgens de Duitse politie zaten er meerdere mensen in de auto vanwaaruit Schol werd beschoten. De kleine witte auto waarnaar wordt gezocht had een Nederlands kenteken. Wie er in die auto zaten, is nog niet duidelijk. De Nederlandse politie helpt de Duitse collega's daarbij.

Moord

Vorige maand werd een andere advocaat doodgeschoten. Advocaat Derk Wiersum hielp de belangrijke getuige, Nabil B., in een rechtszaak tegen een criminele bende. De getuige werd al langere tijd bedreigd door een groep criminelen. Die wilde voorkomen dat Nabil geheimen over de bende aan de politie zou vertellen.

Zelf zit Nabil op een veilige plek, waar de bende hem niet kan vinden. Maar zijn advocaat liep wel gewoon over straat. Hij werd vlak bij zijn huis doodgeschoten. Het was voor het eerst in Nederland dat iemands advocaat werd vermoord.