Ken jij mensen die al heel lang samen zijn? Je ouders, je opa en oma of oom en tante misschien? Als een stel al heel lang getrouwd is, dan bereiken ze een jubileum. Dat is een soort verjaardag voor je huwelijk. Uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen dat al vijftig of zestig jaar getrouwd is toeneemt. Jonge stellen blijven juist minder lang getrouwd.

Een huwelijksjubileum of huwelijksverjaardag is de dag waarop mensen vieren dat ze een bepaald aantal jaar getrouwd zijn. Dat is bijvoorbeeld wanneer je 12,5 jaar, 25 jaar of 50 jaar samen bent.

Vijftig jaar getrouwd

Het Centraal Bureau voor de Statistiek, een statistiekbureau, heeft onderzocht hoelang stellen in Nederland al getrouwd zijn. Daaruit blijkt dat er steeds meer mensen zijn die al vijftig of zestig jaar samen zijn. Dat is lang: het grootste deel van hun leven!

Trouwen populair?

Volgens het onderzoek komt dit bijvoorbeeld doordat mannen steeds ouder worden. Daardoor halen meer stellen hun 50e huwelijksverjaardag. Ook was het vijftig jaar geleden heel populair om te trouwen. Er zijn nu veel stellen die elkaar vijftig jaar geleden het jawoord gaven. Het onderzoek laat verder zien dat er steeds minder jonge getrouwde stellen zijn. Trouwen is niet meer zo populair en mensen gaan eerder scheiden.

Speciale namen

Voor elke huwelijksverjaardag is een speciale naam bedacht. Als je 25 jaar getrouwd bent, heet dat bijvoorbeeld het zilveren huwelijk en bij 50 jaar getrouwd wordt dat het gouden huwelijk genoemd. En 60 jaar samen zijn? Dan heb je een diamanten huwelijk.

Cadeautjes

Volgens sommige mensen is het de bedoeling dat je het stel op zo'n huwelijksverjaardag een cadeau geeft. Het cadeau zou dan van hetzelfde materiaal moeten zijn als de naam van het jubileum. Als je 50 jaar getrouwd bent, zou je dus iets van goud moeten krijgen. Wanneer je zes maanden getrouwd bent, wordt dat het chocolade huwelijk genoemd. Dat zou een lekker cadeau zijn!