Het is onrustig in Irak. Al een maand wordt in dat land geprotesteerd, soms wel door tienduizenden mensen tegelijk. Zij zijn boos op de regering en de minister-president van hun land. Maar wat is er precies aan de hand?

Irak is een land in het Midden-Oosten. Het grenst aan Syrië en Iran. Veel mensen zijn er arm. Ze hebben bijvoorbeeld geen water en elektriciteit. De demonstranten zijn daar boos over. Ze vinden dat de regering te weinig doet om hen een beter leven te geven. Volgens de inwoners moeten er nieuwe leiders komen.

Arm en rijk

Veel Irakezen hebben nu geen baan. Daardoor blijven ze arm en kunnen ze geen goede toekomst opbouwen. En dat terwijl het land veel verdient aan de verkoop van olie! Volgens de demonstranten verdelen een paar mensen al dat geld. Zo blijft er niets over voor gewone mensen.

Doden en gewonden

In heel Irak wordt geprotesteerd. Dat is vaak best gevaarlijk, want de politie treedt hard op tegen de demonstranten. In totaal zijn duizenden mensen gewond geraakt. Honderden zijn overleden.

Veranderingen

Toch blijven de demonstranten doorgaan. En ze hebben al een beetje succes: de Iraakse minister-president heeft beloofd dat er dingen gaan veranderen in het land. Ook heeft hij gezegd dat hij vertrekt, zodra er een opvolger is. De demonstranten zijn het daar niet mee eens. Zij vinden dat alle leiders van Irak weg moeten. Daarom blijven ze de straat op gaan…