Wil je Peter Pan, Dombo of Aristokatten kijken op Disney+? Dan krijg je voortaan eerst een waarschuwing te zien. Daarin zegt Disney dat sommige stukjes van die films racistisch zijn.

De racistische stukjes zijn vaak grappig bedoeld. Zo zit in Aristokatten een Aziatische kat die pianospeelt met stokjes. In andere films worden de accenten van zwarte mensen nagedaan.

Niet grappig

Tegenwoordig vinden veel mensen dat soort grapjes niet meer leuk. Zij zeggen dat Aziatische en zwarte mensen op deze manier belachelijk worden gemaakt én dat kinderen er verkeerde ideeën door krijgen. Door Aristokatten zou je bijvoorbeeld kunnen denken dat alle Aziaten dom en een beetje gemeen zijn.

Zelf kiezen

Bij Disney willen ze niet dat mensen verdrietig worden van hun films. Daarom waarschuwen ze aan het begin van de film voor de racistische stukjes, zodat iedereen zelf kan kiezen of hij wil kijken. Disney haalt de films niet weg. Ze willen dat mensen de racistische stukjes kunnen gebruiken om te praten over racisme en waarom dat niet grappig is.