Wist je dat er behoorlijk wat afval in de ruimte zweeft? De ruimte-organisatie ESA maakt zich hier best zorgen over, want de hoeveelheid afval zal alleen maar toenemen. Ze zijn zelfs bang dat sommige delen van het heelal vol komen te zitten met het puin. Want daardoor zou er minder ruimte zijn om bijvoorbeeld nieuwe satellieten los te laten.

In de afgelopen 60 jaar zijn er talloze raketten, satellieten en andere apparaten de ruimte in gevlogen. Vaak komen ze terug, maar er zijn ook veel apparaten die in het heelal blijven zweven. Wat daarmee moet gebeuren? Daar is eigenlijk nooit over nagedacht. Daardoor is de aarde nu omhuld met stukjes puin.

Botsende satellieten

Dat puin, dat komt vooral van oude satellieten. Als ze niet meer worden gebruikt, blijven ze dus zweven. Het kan zijn dat ze uiteindelijk exploderen, maar het komt ook voor dat ze tegen elkaar op knallen. Daardoor vallen de satellieten uit elkaar en komen hun onderdelen los van elkaar in de ruimte terecht.

Botsingen leiden tot meer botsingen

Die botsingen, daar maakt ESA zich de grootste zorgen over. Want hoe meer satellieten er in de ruimte komen, hoe groter de kans is dat ze tegen elkaar knallen. En daardoor kan er een kettingreactie ontstaan. Want als een satelliet uit elkaar valt, kunnen de onderdelen weer tegen een andere satelliet botsen. Waardoor die weer uit elkaar valt.

Wat er moet gebeuren met oude satellieten? Daar heeft niemand over nagedacht. (Bron: OneWeb)

Strenge regels

Deskundigen zeggen dat er meer gedaan moet worden om de ruimte veiliger te maken. Ook vinden ze dat er strenger moet worden gecontroleerd op de regels waaraan ruimtebedrijven zich moeten houden. Die regels zijn namelijk bedoeld om de ruimte schoon te houden. Zo moeten raketten bijvoorbeeld zó worden gebouwd, dat er weinig delen vrijkomen als ze tegen iets botsen.

Ruimte-opruimer

ESA gaat zelf trouwens ook wat doen om de ruimte op te ruimen. Ze bouwen namelijk aan een apparaat dat een oude trap van een raket moet ophalen. Deze trap, die 100 kilo weegt, werd in 2013 de ruimte in geschoten. Waarschijnlijk komt het ding pas in 2025 terug naar de aarde. Als dat is gelukt, gaat ESA proberen om ander rondslingerend puin weg te werken.