Wetenschappers zijn erachter gekomen dat een bepaalde mierensoort, de Solenopsis richteri, gereedschap gebruikt om niet te verdrinken. Dat is best bijzonder, want alleen mensen en slimme dieren gebruiken gereedschap. Met gereedschap worden trouwens niet alleen spullen bedoeld om mee te klussen. Want een vork is bijvoorbeeld gereedschap om mee te eten.

Hoe de onderzoekers erachter kwamen dat de mieren gereedschap gebruiken? Door ze los te laten in een dopje van een fles. Die was gevuld met suikerwater. De mieren lustten wel pap van het zoete water, maar wilden natuurlijk niet verdrinken. Daarom drukten ze zandkorrels tegen de wand van de dop. Als ze daarop gingen staan, konden ze makkelijker bij het water zonder erin te kukelen. Handig!

Meer onderzoek

De onderzoekers hebben nog iets bijzonders ontdekt. De mieren sloegen namelijk pas aan het bouwen toen ze merkten dat het gevaarlijk was om zomaar de dop met suikerwater in te duiken. Ze kunnen dus gevaar herkennen, en dat hadden de wetenschappers niet verwacht! Ze gaan nu kijken of andere miersoorten ook zulke slimmeriken zijn.