Wanneer ben je bi? Wat houdt het in om transgender te zijn? En wanneer ben je non-binair? Jij hebt misschien geen antwoord op deze vragen, maar ouders hebben vaak ook geen idee. Daardoor praten ze te weinig met hun kinderen over homoseksualiteit en gender. Dat zeggen onderzoekers, die dat uitzochten in opdracht van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Homoseksualiteit is op wie je verliefd wordt. Als je als jongen op jongens valt en als meisje op meisjes, ben je homo. Gender heeft te maken met welk geslacht je je voelt. Je bent transgender, wanneer je als het ene geslacht bent geboren (bijvoorbeeld jongen), maar je het andere voelt (bijvoorbeeld meisje). Iemand die zich geen jongen en geen meisje voelt, is non-binair.

Wat betekent het?

Volgens de onderzoekers weten ouders vaak niet wat deze begrippen inhouden. Daardoor praten ze niet altijd met hun kinderen over homoseksualiteit en gender. Ongeveer de helft van de ouders denkt dat hun kinderen het niet over die onderwerpen willen hebben.

Willen wel praten

Deskundigen zeggen dat kinderen en jongeren juist wel graag over homoseksualiteit en gender praten, zeker als ze bijvoorbeeld zelf homo of non-binair zijn. Ouders kunnen hun kinderen tijdens zo'n gesprek laten weten dat dat oké is.