En de prijs voor leukste dikke beer gaat naar… beer Earl of Avoirdupois. Volgens stemmers op sociale media is hij dit jaar het allermeest aangekomen.

Earl of Avoirdupois wordt ook wel 747 genoemd. Daarmee wordt hij vergeleken met een megagroot vliegtuig dat 747 heet, maar zó groot is hij natuurlijk ook weer niet. Hij woont in Alaska, een gebied in Amerika. In het voorjaar en de zomer smullen de beren daar van alle zalmen die in de buurt rondzwemmen, maar in de winter is het er ijs- en ijskoud. Daarom houden de beren er een winterslaap.

Buik tot op de grond

Voor die winterslaap is het belangrijk dat ze genoeg vet op hun botten hebben. Volgens de organisatoren zat dat bij 747 wel goed. "Hij zag er in juli al uit alsof hij aan zijn winterslaap kon beginnen, maar hij is doorgegaan tot in september zijn buik over de grond sleepte", schrijven ze op hun website. Een meer dan terechte winnaar, dus!

Beschermen

Het klinkt misschien een beetje gek dat de winnaar gekozen wordt zonder de beren te wegen. De organisatoren weten daardoor niet zeker of 747 echt de dikste beer van dit jaar is. Maar, zeggen ze: dat is ook niet het belangrijkste. Met de wedstrijd willen ze vooral aan mensen laten zien hoe belangrijk het is om de natuur (en de beren) goed te beschermen.