Vluchten uit je eigen land en dan in een ander land helemaal opnieuw beginnen. Hoe is dat? Dat wilde YouTuber Quinsding weleens weten. Daarom filmde ze in drie landen gevluchte kinderen. In Nederland kwam ze langs bij Mustafa (11).

Mustafa woont sinds 2,5 jaar in een asielzoekerscentrum. Daar worden mensen die naar Nederland zijn gevlucht opgevangen. "Ik vond het superleuk dat Quinty juist bij mij langskwam", vertelt hij aan NUjunior. "Ik kende haar al van YouTube, dus het is best bijzonder als ze dan ineens bij jou binnen staat om te praten."

Veilig

Die gesprekken gingen vooral over Mustafa's geschiedenis. "Ik kom uit Pakistan", zegt hij, "maar ik woonde met mijn familie in Saoedi-Arabië. Toen het daar niet meer veilig was voor ons, zijn we naar Nederland gekomen. Ik wilde daar graag over vertellen aan Quinty, want dan snappen mensen misschien waarom het zo belangrijk is om ergens te wonen waar het veilig is."

Mustafa nam Quinty mee naar taekwondo. (Foto: War Child)

'Iedereen moet het begrijpen'

"Ik wil met mijn documentaire vooral laten zien hoe heftig het is om te vluchten", vertelt Quinty. "Ik werk al vijf jaar samen met War Child, een organisatie die kinderen helpt als ze een oorlog hebben meegemaakt. Ik snap daardoor heel goed dat je hulp nodig hebt als je bent gevlucht. Kinderen begrijpen dat vaak ook, bijvoorbeeld omdat ze met een vluchteling in de klas zitten. Volwassenen hebben er soms meer moeite mee. Ik hoop dat ze door deze documentaire beter gaan begrijpen dat mensen niet zomaar naar Nederland komen."

Niet zielig

Denk je nu dat de documentaire heel verdrietig is? Dat valt volgens Quinty en Mustafa reuze mee. "Ik blijf natuurlijk wel mezelf", zegt Quinty, "dus er zitten best wat grappen in. En trouwens, ik had er geen zielig verhaal van kunnen maken, want dat willen de kinderen die ik heb gefilmd helemaal niet. Die zijn juist keihard bezig om iets van hun leven te maken."

Heel veel eten

Mustafa is het daarmee eens. "Ik vind het soms wel jammer dat ik niet in een huis woon, maar ik ben verder niet zielig. Daarom heb ik ook aan Quinty laten zien welke leuke dingen ik doe. We zijn naar taekwondo geweest, we zijn naar een activiteit van War Child geweest, we hebben foto's gemaakt… En we hebben vooral heel veel samosa's gegeten."

De film Getekend voor het leven gaat op 12 oktober in première op Cinekid. Vanaf 25 oktober kun je 'm kijken op het YouTube-kanaal van Quinsding. Zij houdt dan ook een livestream om geld in te zamelen voor War Child.