Rikers Island in New York (Amerika) gaat sluiten. Deze beruchte gevangenis werd beroemd op een negatieve manier: niet beroemd maar berucht dus. Het werd al snel na de bouw veel te druk in de gevangenis. Overvolle cellen, waar de criminelen op elkaar gepropt zitten, leidden uiteindelijk tot een gevangenisopstand die dagen duurde.

"Rikers Island staat symbool voor wreedheid en onmenselijkheid en het is tijd om Rikers Island voor eens en voor altijd te sluiten", zei gemeenteraadsvoorzitter Corey Johnson tijdens een vergadering over de gevangenis.

De gevangenis, die op het eiland met dezelfde naam ligt, gaat in 2026 dicht. De gemeenteraad van New York legt zo'n 8 miljard euro apart voor nieuwe gevangenissen met ruimere cellen.

Geen verwarming

Behalve Rikers Island sluit de stad ook gevangenissen in de wijken Manhattan, Brooklyn en The Bronx. In de cellen in die gebouwen is in de winter soms geen verwarming en in de zomer geen airconditioning. "Deze gevangenissen zijn niet zo berucht als Rikers Island, maar zijn net zo gruwelijk en onmenselijk", zei Corey Johnson.