Het was puffen en blazen dinsdag. Op veel plaatsen in Nederland werd het 30 graden of warmer. Dat is een record. Nog nooit eerder was het op 15 september zo warm.

Sinds 1901 wordt in De Bilt (Utrecht) elke dag de temperatuur gemeten. Daardoor weten we dat het de afgelopen 119 jaar meestal een stuk kouder was in de derde week van september. Het is pas vijf keer eerder gebeurd dat het in die periode nog 30 graden of warmer was. Een tropische dag na 14 september kwam zelfs nog nooit voor. Die 30,2 graden op 15 september is dus best bijzonder!

Record na record

Toch is de kans groot dat jij nog wel een keertje gaat meemaken dat het in de tweede helft van september erg warm wordt. Doordat het klimaat verandert, komen superwarme dagen steeds vaker voor in Nederland. Dat heb je vast deze zomer al gemerkt: toen werd het record voor langste hittegolf in augustus verbroken.

Problemen

Al die warme dagen zorgen ervoor dat je lekker veel ijsjes kunt eten en vaak in de buitenlucht kunt zwemmen, maar ze veroorzaken ook problemen. Zo overlijden oude en zwakke mensen eerder op heel warme dagen. Verder wordt de natuur vaak erg droog door een hittegolf. Soms zorgt dat ervoor dat planten verdorren.

Even testen! Heb je de tekst goed gelezen? Beantwoord dan de volgende vraag. (Zie je geen vraag? Ververs dan even de website in je browser.)