Wat ga jij deze week voor leuks doen? Heb je nog geen idee? Lees dan snel deze tips. Daarna ben je de hele week zoet!

Groeit daar een neus?

'Luister niet naar wijze raad. Stoot steeds opnieuw je eigenwijze kop. Zo leer je wie je bent.' Ho, wacht! In het sprookje van Pinokkio ging het er toch juist over dat je moet doen wat je ouders zeggen? En dat je nooit, maar dan ook nooit mocht liegen? Niet op 20 en 27 september. Dan vertelt Angela Schijf (uit Flikken Maastricht) in Amsterdam een spikslinternieuwe versie van het oeroude verhaal.

Tijdens de voorstelling speelt het Balletorkest klassieke Italiaanse muziek. Die maakt het verhaal nog specialer! (Foto: Govert de Roos)

Oorlog met opa

Je opa die bij jou komt wonen? Veel kinderen zouden dat best leuk vinden, maar Peter is minder blij. Zijn opa krijgt zijn mooie kamer, terwijl Peter zelf moet verhuizen naar de oude, stoffige zolder. Samen met zijn vrienden bedenkt hij manieren om zijn kamer terug te krijgen, maar opa geeft niet zomaar op. In de supergrappige film The War With Grandpa is het binnen de kortste keren oorlog!

Het gaat hard tegen hard in The War With Grandpa!

Wie verzint het beste nepnieuws?

Het museum Beeld en Geluid in Hilversum ken je misschien wel. Maar wist je dat er sinds een jaar ook een museum Beeld en Geluid in Den Haag staat? Op 17 september opent daar een nieuwe tentoonstelling. Speciaal voor kinderen is er een rondleiding gemaakt waarin je van alles leert over nieuws en politiek. Want is het eigenlijk moeilijk om nepnieuws te verzinnen? Hoe voelt het om een persconferentie te geven? En hoe gaat jouw actie voor het goede doel viral? Dat kun je voortaan in Den Haag ontdekken!

Word jij de minister-president of de doventolk? In museum Beeld en Geluid in Den Haag kun jij een echte persconferentie geven. (Foto: Pro Shots)

Dat ging niet helemaal goed…

Tijdens de geschiedenisles hoor je vooral over geniale uitvinders, handige veldheren en vakkundige kunstenaars. Kortom, over de mensen bij wie het lekker ging. Maar er ging toch vroeger ook weleens iets mis? Jazeker! In het boek Prutsers en Pechvogels vertellen Tosca Menten (van Dummie de Mummie) en Jozua Douglas (van Costa Banana) over brandende pruiken, een hinnikend kunstgebit en een rampzalig verlopen ballonvaart. Lachen gegarandeerd!

Het is best knap om zulke historische missers te maken! (Afbeelding: Van Goor)

Schattenjacht

In Doornenburg (Gelderland) ligt Fort Pannerden. Onder een heuvel van gras gaan vijf verdiepingen de grond in. En ergens op die vijf verdiepingen heeft soldaat Willem Derksen een schat verstopt… Jij kunt hem vinden, maar dan moet je wel kunnen kaartlezen, puzzels kunnen oplossen en soepel kunnen bewegen… Ga jij de uitdaging aan?

Even testen! Heb je de tekst goed gelezen? Beantwoord dan de volgende vraag. (Zie je geen vraag? Ververs dan even de website in je browser.)