Mondkapjes, 1,5 meter afstand en geen koets: Prinsjesdag ging dit jaar anders dan normaal. Eén ding bleef wel hetzelfde: koning Willem-Alexander las de troonrede voor. In die toespraak staan de plannen van de regering voor volgend jaar. NUjunior heeft de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

De belangrijkste gebeurtenis van 2020 is het coronavirus. Veel plannen van de regering hebben daar iets mee te maken.

  • Mensen in de zorg krijgen dit jaar 1.000 euro extra. Volgend jaar komt daar nog eens 500 euro bij. De regering wil er bovendien voor zorgen dat werken in de zorg leuker wordt, bijvoorbeeld door dokters en verpleegsters minder hard te laten werken.
  • De regering geeft 500 miljoen euro aan het onderwijs. Daarmee kunnen bijvoorbeeld extra bijlessen worden geregeld voor kinderen die een achterstand hebben opgelopen door de dichte scholen. Daarnaast komt er geld om het lerarentekort op te lossen.
  • Ook de gemeenten krijgen meer geld. Dat kunnen ze bijvoorbeeld uitgeven aan leuke dingen in buurthuizen. Het geld is ook bedoeld voor de verkiezingen. In maart worden de leden van de Tweede Kamer gekozen. Dat is duurder dan normaal, omdat overal rekening moet worden gehouden met de coronaregels.

Er gaat ook geld naar dingen die minder te maken hebben met het coronavirus.

  • De regering wil dat er minder stikstof in de lucht komt, omdat te veel van die stof slecht is voor de natuur. Met 5 miljard euro moet er de komende jaren voor gezorgd worden dat bijvoorbeeld boerderijen en auto's minder stikstof gaan uitstoten.
  • Er komt geld om voor mensen die een goed idee hebben om oude spullen opnieuw te gebruiken. Dat is goed voor het milieu.
  • Er komen acht plekken voor kinderen die ernstige gedragsproblemen hebben. De mensen die daar werken, hebben superveel verstand van zulk soort problemen en kunnen dus goed helpen.

Even testen! Heb je de tekst goed gelezen? Beantwoord dan de volgende vraag. (Zie je geen vraag? Ververs dan even de website in je browser.)