In Den Haag is zaterdag iemand begraven in een levende doodskist. Die kist is gemaakt van plantenwortels en paddenstoelen, waardoor het lichaam van de overledene extra snel vergaat. Het is de eerste keer ter wereld dat zo'n kist is gebruikt.

Nadat iemand wordt begraven, begint het lichaam te vergaan. Kleine diertjes en schimmels vreten het lijk aan, tot er alleen nog een skelet over is. Daarna vergaan de botten ook, maar dat kost veel tijd. Soms duurt het tientallen jaren voor een lichaam is verdwenen.

Extra goed groeien

De schimmeldraden, boomwortels en paddenstoelen uit de levende doodskist zorgen ervoor dat een lichaam sneller vergaat. Zij gebruiken het lichaam als een soort eten en zetten het om in andere stofjes. Andere planten vinden dat megafijn, want zij kunnen door die stofjes extra goed groeien.

Evenwicht

Volgens de maker van de levende doodskist is het mooi dat de natuur opleeft door een overledene. "Momenteel leven wij door constant dingen uit de natuur te pakken", vertelt hij. "Met deze uitvinding hopen wij ook iets terug te geven."

Even testen! Heb je de tekst goed gelezen? Beantwoord dan de volgende vraag. (Zie je geen vraag? Ververs dan even de website in je browser.)