Geen ritje met de Glazen Koets of een zwaaiende koning op het paleisbalkon, maar wel een toespraak en politici in hun netste kleding: Prinsjesdag gaat dit jaar net iets anders dan normaal. Maar wat gebeurt er eigenlijk op deze dag? En waarom hoort daar een koets bij? NUjunior zet vijf vragen over Prinsjesdag op een rijtje.

Wat gebeurt er op Prinsjesdag?

Eigenlijk is Prinsjesdag een soort eerste schooldag. Op de derde dinsdag van september opent de koning het politieke jaar voor alle leden van de Eerste en de Tweede Kamer. Dat doet hij door een toespraak voor te lezen waarin alle plannen van de regering voor het komende jaar staan. Alle leden van de Eerste en de Tweede Kamer komen luisteren naar die troonrede. De koning schrijft de troonrede trouwens niet zelf. Dat doet de minister-president.

Wist je dat… de koning na de troonrede altijd naar Paleis Noordeinde gaat om naar de mensen te zwaaien? Dit jaar gaat dat door het coronavirus niet door. (Foto: Pro Shots)

Waarom is daar een koets bij?

Vroeger reden mensen altijd in koetsen. Toen Willem-Alexanders overgrootmoeder koningin werd, gaf Amsterdam haar een heel speciale, die aan de buitenkant van goud is. Ze vond die Gouden Koets zo bijzonder dat ze hem gebruikte om op Prinsjesdag naar de Ridderzaal te rijden, waar ze de troonrede voorlas. De koningen en koninginnen die na haar kwamen, zijn dat blijven doen. Toch is de Gouden Koets al een tijdje niet meer te zien. Omdat het rijtuig wordt opgeknapt, gebruiken koning Willem-Alexander en koningin Máxima sinds 2016 de Glazen Koets. Misschien blijven ze dat ook na de opknapbeurt doen, want veel mensen zijn boos over een tekening op de zijkant van de Gouden Koets. Die zou racistisch zijn.

Wist je dat… de Gouden Koets volgend jaar eerst een tijdje te zien is in het Amsterdam Museum? Daarna wordt beslist of de koning het rijtuig blijft gebruiken. (Foto: Getty Images)

Waarom dragen alle vrouwen een hoed?

Grote schotels of kleine dopjes: met Prinsjesdag dragen veel vrouwen een hoed. Dat is een idee van Erica Terpstra. Zij zat in 1977 in de Tweede Kamer. Prinsjesdag vond ze zo bijzonder dat ze besloot een hoed te dragen. In de jaren daarna gingen steeds meer vrouwen dat doen en tegenwoordig hebben bijna alle vrouwen een hoed op!

Wist je dat... niet alleen de politici er mooi uitzien op Prinsjesdag? Vaak staan er ook mensen in klederdracht langs de route. Dit jaar kan dat niet door het coronavirus. (Foto: NU.nl/l llsu)

Wat gaat er dit jaar anders?

Door het coronavirus gaat Prinsjesdag net even anders dan normaal. De koning leest nog steeds de troonrede voor en de politici komen luisteren, maar de koets blijft in de stalling. Normaal komen er namelijk veel mensen kijken naar de rijtoer en dat is nu gevaarlijk. Ook de plaats van de troonrede verandert. Normaal leest de koning voor in de Ridderzaal, vlak bij de Eerste en Tweede Kamer. Dit jaar wordt de Grote Kerk gebruikt. Daar is precies genoeg ruimte voor alle Kamerleden mét 1,5 meter afstand ertussen.

Wist je dat… veel mensen die normaal worden uitgenodigd, dit jaar moeten thuisblijven? Ook in de Grote Kerk is niet genoeg plek om iedereen 1,5 meter afstand te laten houden. (Foto: NU.nl/Job van der Plicht)

Wat gebeurt er na Prinsjesdag met de plannen?

Na de troonrede brengt de minister van Financiën een koffertje naar de Tweede Kamer. Daarin zitten de Rijksbegroting en de miljoenennota. In die papieren staat precies hoe de regering alle plannen wil gaan betalen. Op woensdag en donderdag wordt daarover vergaderd. Dat noem je de Algemene Beschouwingen. Veel politici proberen dan nog wat te veranderen aan de plannen. Ze willen bijvoorbeeld meer geld voor iets wat zij belangrijk vinden. De Algemene Beschouwingen duren vaak zo lang dat sommige politici ze een beetje saai vinden. Vorig jaar werden twee ministers betrapt terwijl ze voetbal zaten te kijken. Oeps!

Wist je dat... er in 1947 voor het eerst een koffertje werd gebruikt?

Even testen! Heb je de tekst goed gelezen? Beantwoord dan de volgende vraag. (Zie je geen vraag? Ververs dan even de website in je browser.)