In Siberië (Rusland) is het lichaam gevonden van een holenbeer. Dat is heel bijzonder, want deze berensoort is tienduizend jaar geleden uitgestorven! Doordat het in Siberië behoorlijk koud kan zijn, is het dier goed bewaard gebleven. Zo heeft hij bijvoorbeeld zijn huid, snuit, darmen, hart en longen nog.

Wetenschappers zijn natuurlijk superblij met de vondst van het lichaam. Want eerder werden er alleen maar botten van de holenbeer gevonden. Maar dit lichaam is zo compleet, dat ze veel beter onderzoek kunnen doen naar hoe het dier heeft geleefd.

Grote beer

De holenbeer kon behoorlijk groot worden, wist je dat? Als een mannetje op zijn achterpoten stond, was hij vaak wel 3,5 meter lang. Bovendien waren de enorme dieren niet bepaald licht, want ze wogen wel 450 kilo. Dat is drie keer zwaarder dan de Europese bruine beer die tegenwoordig leeft! Poeh, zo'n joekel wil je niet graag tegenkomen…

Even testen! Heb je de tekst goed gelezen? Beantwoord dan de volgende vraag. (Zie je geen vraag? Ververs dan even de website in je browser.)