Leraren en mensen die in de zorg werken, krijgen voortraan voorrang op coronatests. Zo kunnen ze snel weer aan het werk als blijkt dat ze het virus niet hebben.

De nieuwe regel is ingevoerd omdat het bij veel testlocaties erg druk is. Daardoor kan het een paar dagen duren voordat je aan de beurt bent. In de tussentijd mag je niet naar buiten. Dat is extra onhandig voor leraren en mensen in de zorg, want zij kunnen zo niet aan het werk. Sommige scholen moesten zelfs klassen naar huis sturen omdat hun juf of meester moest wachten op een test.

Niet voor iedereen

Niet elke leraar of zorgmedewerker kan gebruikmaken van de nieuwe regel. Zo krijgen alleen leraren van basisscholen en middelbare scholen voorrang op de tests. En zorgmedewerkers krijgen alleen voorrang als niemand anders hun taken kan overnemen.

Dure oplossing

Voordat de nieuwe regel bekend werd gemaakt, hadden veel scholen al iets bedacht om leraren niet te lang te laten wachten op een test. Ze hadden namelijk zelf coronatests ingeslagen. Een zieke leerkracht kon dan meteen worden getest en 's avonds al de uitslag krijgen. Die oplossing bespaarde tijd, maar was ook duur. Een zo'n test kost namelijk 100 euro.

Even testen! Heb je de tekst goed gelezen? Beantwoord dan de volgende vraag. (Zie je geen vraag? Ververs dan even de website in je browser.)