De Eredivisie gaat weer beginnen. Dit weekend worden de eerste wedstrijden gespeeld. Supporters mogen daar gewoon bij zijn, maar het gaat wel een beetje anders dan eerst. Dit zijn de belangrijkste regels.

1. Je mag niet roepen, juichen of zingen

Scoort jouw cluppie in de laatste minuut het winnende doelpunt? Dan moet je heel hard op je tanden bijten, want je mag niet roepen, juichen of zingen. Volgens deskundigen vliegen er anders megaveel spuugdruppeltjes in het rond. En tja, daar kan het coronavirus inzitten… Je handen blauw klappen mag natuurlijk wel.

2. Volwassenen moeten 1,5 meter afstand houden

Het stadion ziet er leger uit dan normaal. Volwassenen die niet in één huis wonen, moeten namelijk 1,5 meter afstand houden. Voor iedereen onder de 18 jaar geldt dat niet. Je mag dus gewoon naast je vrienden zitten

3. Je gaat in groepjes naar binnen en naar buiten

Op de tribune is het niet zo moeilijk om afstand te houden, maar bij de in- en uitgang is het bij de meeste stadions een stuk krapper. Daarom word je in groepjes naar binnen gelaten.

Waarschuwing

Supporters die zich niet aan deze regels houden, krijgen eerst een waarschuwing. Ga je dan toch door? Dan kun je een stadionverbod van drie maanden krijgen. Als een hele groep supporters zich misdraagt, kan de burgemeester zelfs besluiten om het stadion helemaal te sluiten.

Supergoed gegaan

De voorzitter van de KNVB, die de Eredivisie organiseert, verwacht niet dat het zover gaat komen. De afgelopen weken zijn er al oefenwedstrijden geweest en toen hebben de supporters zich goed aan alle regels gehouden.

Even testen! Heb je de tekst goed gelezen? Beantwoord dan de volgende vraag. (Zie je geen vraag? Ververs dan even de website in je browser.)