Een spannende dag voor groep 8 van OBS Het Avontuur in Almere. Op hun school werd namelijk een lesmethode over kinderarmoede gelanceerd. Hiervoor werden de leerlingen geïnterviewd door prinses Laurentien, de moeder van gravin Eloise. Dat was niet zomaar. Prinses Laurentien is namelijk de oprichtster van een van de organisaties die de lesmethode heeft gemaakt.

In Nederland leven bijna 400.000 kinderen in armoede. Hun ouders kunnen bijvoorbeeld niet altijd eten of nieuwe schoolspullen betalen. Het kan zijn dat deze kinderen zich hierdoor onzeker voelen of zelfs gepest worden.

Praten over armoede

De nieuwe lesmethode moet helpen tegen de onzekerheid en de pesterijen, zegt prinses Laurentien tegen NUjunior. Het doel van de methode is namelijk dat kinderen makkelijker over armoede praten. "Daardoor begrijpen kinderen elkaar beter en kunnen ze zich beter in de ander inleven."

Minder eenzaam

Over armoede praten heeft nog meer voordelen, zegt prinses Laurentien. "Kinderen die thuis niet veel geld hebben en erover praten, voelen zich hierdoor veel minder alleen," vertelt ze. Door over het onderwerp te praten zouden ze zich ook minder schamen voor hun armoede. Bovendien weten anderen hierdoor dat deze kinderen misschien hulp kunnen gebruiken.

Prinses Laurentien ging met groep 8 van OBS Het Avontuur in gesprek over armoede onder kinderen. (Foto: Arnaud Roelofsz)

Oude telefoon

Dat kinderen die thuis niet veel geld hebben zich soms schamen, begrijpt Quiël wel. Hij is een van de groep 8-leerlingen die in gesprek ging met prinses Laurentien. Er is een tijd geweest dat zijn ouders ook even wat minder geld hadden. "Toen schaamde ik me ook. Want ik had een hele oude telefoon. En mijn vrienden hadden thuis wel meer geld."

Helpen

Volgens Quiël is het heel belangrijk dat armoede onder kinderen bespreekbaar wordt gemaakt. Zijn klasgenoot Mateneh is het daarmee eens. "Het breekt echt mijn hart dat kinderen van mijn leeftijd zonder ontbijt naar school moeten", zegt ze. "Ik vind dat daar meer aandacht voor moet komen, want ik wil die kinderen gewoon helpen. Zodat ze later een goede baan krijgen en blij zijn."

Heb jij de tekst goed gelezen? Laat maar zien en beantwoord deze vraag: