Thomas van StukTV die ineens bij jou voor de deur staat: dat kan vrijdag zomaar gebeuren. De YouTuber rijdt namelijk in een oude schoolbus door Nederland. Op die manier doet hij mee aan de Nationale Actiedag. Die is bedacht om mensen in de Libanese stad Beiroet (Midden-Oosten) te helpen.

In Beiroet lag een gevaarlijke stof opgeslagen. Vorige week dinsdag ging dat mis: de stof ontplofte. Door de grote klap vielen er veel doden en raakten mensen gewond. Ook is een groot gedeelte van de stad kapot, heeft niet iedereen genoeg te eten en zijn sommige kinderen hun ouders kwijt.

Samen hulp geven

Elf Nederlandse hulporganisaties hebben daarom besloten om samen een hele dag actie te voeren. Ze vragen mensen geld over te maken naar Giro555. Het bedrag dat ze ophalen, gebruiken ze om de mensen in Beiroet helpen. Ze gaan bijvoorbeeld eten voor ze kopen, maar zorgen er ook voor dat kinderen met iemand kunnen praten over alles wat ze hebben meegemaakt.

Oproepje

Veel bekende Nederlanders doen mee aan de actiedag. Ze roepen bijvoorbeeld hun volgers op om geld te geven of rijden een stukje mee met de bus van Thomas. Tot nu toe is al meer dan 5 miljoen euro opgehaald.