Je kent Gioia Parijs misschien als een van de finalisten van het Junior Songfestival van vorig jaar, maar ze kan ook heel goed acteren en paardrijden. Die laatste twee dingen komen goed van pas, want ze speelt de rol van paardenmeisje Zoë in de nieuwe serie De zomer van Zoë.

"Bij het Junior Songfestival wisten ze dat ik al sinds mijn zesde paardrijd en vaak acteer", vertelt Gioia. "Daarom belden ze mij toen AVROTROS een actrice zocht die kon paardrijden. Ik zei meteen ja. Het was echt mijn droom om het rijden een keer te combineren met acteren."

Een pony en een stalknecht

In De Zomer van Zoë komt de vader van Zoë door het coronavirus in een revalidatiecentrum terecht. Terwijl haar moeder veel aan het werk is, is Zoë vooral bij haar verzorgpony Storm. Ze oefent hard om samen met hem een springwedstrijd te winnen, maar dan wordt Storm verkocht. Gelukkig is smoorverliefde stalknecht Daan (gespeeld door Matheu Hinzen) er om Zoë te helpen.

Van maatjes naar meer

"Ik ken Matheu al een paar jaar, omdat we samen in de musical Ciske de Rat speelden. Sindsdien zijn we echt maatjes", zegt Gioia. "Het was dus best wennen dat hij ineens speelde dat hij verliefd op me was. Ik moest me heel goed verplaatsen in mijn rol en bedenken dat hij ook een rol speelt om dat geloofwaardig neer te zetten."

Spelen dat ze een stelletje zijn? Dat vond Gioia best lastig! (Foto: AVROTROS)

Goed gelukt

"Volgens mij is dat wel gelukt. Ik heb de eerste vier afleveringen van de serie al gezien en toen dacht ik: daar staat Zoë gewoon! Ik denk dat dat ook komt doordat we op elkaar lijken. Als we iets willen, gaan we daar 100 procent voor. En we houden allebei van paarden, natuurlijk."

Topacteur

"Ik vond het echt superleuk om voor deze serie met een pony te spelen. Hij gelukkig ook. Elke keer als de camera aanging, stak hij zijn oren naar voren. Dat doen paarden als ze blij zijn, dus hij wilde gewoon echt heel graag acteren!"

De zomer van Zoë is vanaf 14 augustus te zien op het YouTube.-kanaal van NPO Zapp.