Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kregen maandag een warm welkom in de Indiase hoofdstad New Delhi. President Ram Nath Kovind en premier Narendra Modi lieten 21 saluutschoten afvuren.

Nadat de koning en koningin door de president en de premier waren begroet, liep Willem-Alexander langs een lange lijn militairen: de erewacht. Dat is traditie bij een bezoek aan een ander land.

Na de plechtigheden ging het koninklijk paar naar het monument voor Mahatma Gandhi. Deze oude wijze man was de leider in de strijd om India onafhankelijk te maken. Het land was tot het jaar 1947 in handen van Groot Brittannië. Willem-Alexander en Máxima legden een krans bij het monument.

Beatrix

Het koninklijke bezoek aan India duurt vijf dagen. De koning is al vaker in India geweest: zo was hij in 2007 samen met Máxima mee met het staatsbezoek van zijn moeder: koningin Beatrix. Rond de jaarwisseling bracht het koninklijk paar een bezoek aan de koninklijke familie in India.

Goede band

Met het bezoek laten Willem-Alexander en Máxima zien dat ze een goede band hebben met het land. Maar dat is niet de enige reden voor de lange vliegreis. Twee ministers en een staatssecretaris houden het koninklijk paar gezelschap. Zij reizen mee voor een handelsmissie en willen graag zaken doen met het rijke land.

India ontvangt elk jaar veel buitenlandse staatshoofden. Ze willen graag handelen met het land waar de economie de afgelopen jaren als een speer groeide.