Twee Amerikaanse astronauten zijn onderweg naar de aarde. Het gaat om Bob Behnken en Doug Hurley. Ze zijn al meer dan twee maanden in de ruimte. Bob en Doug waren de eerste astronauten die een commerciële ruimtereis maakten. Benieuwd naar wat dat is? Lees dan verder!

Raketten werden altijd door landen gelanceerd. Maar sinds een paar jaar zijn er ook bedrijven die mensen naar de ruimte willen sturen. SpaceX is zo'n bedrijf. En Bob en Doug waren de eerste astronauten die voor SpaceX naar de ruimte gingen.

Voorbereiding

Omdat een ruimtereis heel veel voorbereiding nodig heeft, duurde het jaren voordat de eerste astronauten van het bedrijf de aarde konden verlaten.

Ruimtestation

Bob en Doug verbleven de afgelopen maanden in het ISS. Dat is een afkorting voor International Space Station. En dat is weer Engels voor internationaal ruimtestation. In het internationale ruimtestation verblijven astronauten uit verschillende landen. Bob en Doug woonden er met vier andere ruimtevaarders.

Onderzoek

In het ruimtestation wordt onderzoek gedaan. Zo leert het verblijf van de astronauten ons hoe het voor een mens is om langere tijd in de ruimte te blijven.

Lange reis

Die was nog best even spannend, want het stormde flink in het gebied waar Bob en Doug zouden landen… Gelukkig konden ze toch hun parachutes openklappen en veilig naar beneden komen. Met een flinke splash landde hun ruimtevoertuig in de Golf van Mexico. Dat is de zee bij de landen Cuba, Mexico en de Verenigde Staten. Daar zijn ze met schepen opgepikt.

Amerikaanse astronauten landen in zee
1
Amerikaanse astronauten landen in zee