In de eerste helft van dit jaar werden in Zuid-Afrika ruim de helft minder neushoorns gestroopt dan een jaar eerder. Dat is goed nieuws!

Helaas komt er wel direct slecht nieuws achteraan. Er zijn namelijk nog steeds 166 neushoorns illegaal gedood. Vorig jaar werden in de eerste zes maanden van het jaar nog 316 neushoorns gestroopt.

Coronavirus

Waarom het er nu zoveel minder zijn? Dat komt grotendeels door het coronavirus. Daardoor werden veel natuurparken gesloten. Ook was er vanwege het virus geen vliegverkeer mogelijk tussen verschillende landen.

(Minder) strenge maatregelen

Nu de coronamaatregelen weer minder streng worden, zou het kunnen dat er ook weer meer neushoorns gestroopt worden. Daarvoor waarschuwt Barbara Creecy. Zij is de Zuid-Afrikaanse minister van Milieu.

Lange straf

Waarom worden neushoorns eigenlijk gestroopt? In China en Vietnam worden de hoorns van de neushoorn vaak als poeder verkocht. Bijvoorbeeld als medicijn. Zuid-Afrika probeert al jaren het stropen van neushoorns tegen te gaan. Daarom staat er op het doden van neushoorns een lange gevangenisstraf.