In de Verenigde Staten is donderdagavond het basketbalseizoen weer begonnen. Tijdens het volkslied bleven veel spelers, coaches en scheidsrechters niet staan, maar knielden ze. Andere mensen bleven wel staan, maar staken hun vuist in de lucht. Zo wilden ze laten weten dat racisme niet oké is en moet stoppen.

Bij andere sporten knielden sporters al langer als protest tegen racisme. Veel basketballers wilden dat ook doen, maar volgens de regels moet iedereen tijdens het volkslied staan in hun sport. Donderdagavond hielden ze zich daar dus niet aan.

Veel meer protesten

De afgelopen maanden is er veel vaker geprotesteerd tegen racisme. Die protesten zijn begonnen na de dood van George Floyd in Amerika. George had een donkere huidskleur en overleed toen hij in mei hardhandig werd gearresteerd door de politie. Een van de agenten legde minutenlang zijn knie op de nek van George.

Veel mensen droegen een T-shirt met 'Black Lives Matter'. Dat betekent: zwarte levens doen ertoe. Veel demonstranten gebruiken die leus om te laten weten dat ze het politiegeweld beu zijn. Bovendien laten ze zo weten dat iedereen dezelfde kansen verdient. (Foto: Pro Shots)

Politiegeweld

Volgens veel mensen was de agent die George arresteerde racistisch. Het gebeurt namelijk vaker dat agenten te veel geweld gebruiken tegen zwarte mensen. Volgens deskundigen is de kans dat een zwarte man in Amerika sterft door politiegeweld twee tot drie keer zo groot als de kans dat een witte man sterft door politiegeweld.

'Tijd voor verandering'

En er zijn meer problemen met racisme: witte mensen verdienen bijvoorbeeld vaak meer geld dan zwarte mensen, terwijl ze hetzelfde werk doen. Dat moet allemaal anders, vinden de basketballers. Ze hopen dat ze door te knielen mensen laten nadenken over racisme.