Veel moslims eten de komende dagen een stukje schapen- of lamsvlees, want het is Offerfeest! Dat is een van de grootste feesten uit de islam. Het duurt dit jaar van donderdagavond 30 juli tot en met maandag 3 augustus.

Tijdens het Offerfeest denken moslims aan een verhaal uit de koran. Daarin staat dat de man Ibrahim zijn zoon moest offeren aan God. Op het allerlaatste moment greep God in: hij liet Ibrahim niet zijn kind doden, maar een schaap. Daarom worden nu nog steeds vaak schapen geslacht voor het vlees. Moslims eten dat vlees zelf, maar delen het ook met anderen.

Afstand in de moskee…

Normaal gaan veel mensen tijdens het Offerfeest naar de moskee om te bidden. Dit jaar gaat dat anders dan normaal. Iedereen moet 1,5 meter afstand van elkaar houden.

…of een dichte moskee

In Rotterdam blijven veel moskeeën zelfs helemaal dicht. Die stad heeft de laatste tijd meer last van het coronavirus. De burgemeester is daarom bang dat mensen elkaar per ongeluk besmetten als ze samen naar de moskee gaan. Volgens hem is het daarom beter als ze het feest thuis met hun eigen gezin vieren.

Niet naar Mekka

Ook in het buitenland gaat het feest anders. Normaal gaan miljoenen moslims uit allerlei landen rond het Offerfeest naar de heilige stad Mekka (Saoedi-Arabië). Dit jaar mogen er maar duizend mensen komen. Zij moeten allemaal in Saoedi-Arabië wonen.