Op drukke plekken in Rotterdam en Amsterdam moeten mensen toch een mondkapje gaan dragen. De regel gaat gelden voor iedereen van 13 jaar en ouder.

De andere coronaregels blijven gewoon gelden. Mensen moeten dus nog steeds 1,5 meter afstand houden. De mondkapjes zijn bedoeld als extra bescherming in drukke gebieden.

Discussie tussen deskundigen

De afgelopen weken hebben meer mensen het coronavirus gekregen dan eerst. Daardoor vonden sommige deskundigen het een goed idee als mensen vaker een mondkapje gaan dragen. Volgens andere deskundigen was het genoeg als mensen in het openbaar vervoer een kapje dragen.

Test, test, test

Uiteindelijk heeft de regering besloten dat mondkapjes niet in heel Nederland verplicht worden. Wel mogen er op een paar plekken proeven worden gehouden. Rotterdam en Amsterdam gaan dat nu doen.

Waarschuwing

De steden hopen dat de mondkapjes niet alleen stukjes virus tegenhouden, maar dat mensen ook beter in de gaten hebben dat het coronavirus er nog steeds is. Elk mondkapje is dan een soort waarschuwing om afstand te houden.

Afstand beschermt het best

De komende tijd wordt bekeken of dat ook echt zo werkt. Het kan namelijk ook zijn dat mensen zich extra veilig voelen door de mondkapjes en dat ze daardoor juist minder afstand houden. Dat is gevaarlijk, want afstand beschermt beter tegen het coronavirus dan een mondkapje.