Over je schouder kijken, je hand uitsteken en… remmen voor een overstekende zebra? Dat gaat Gio (9) misschien wel meemaken. Hij gaat zaterdagavond rondjes fietsen in Safaripark Beekse Bergen. Op die manier wil hij geld ophalen voor cheeta's.

"In Beekse Bergen kun je normaal geld geven aan een goed doel", vertelt Gio. "Dat zorgt ervoor dat wilde dieren een goed leven krijgen. Toen de dierentuin dicht moest door het coronavirus, verdienden ze daar ook niets meer. Ik vond dat heel erg, want ik houd erg van dieren. Daarom heb ik gevraagd hoe ik kon helpen."

Saai? Superleuk!

Gio had al eerder meegedaan aan een fietstocht om geld op te halen voor een goed doel. "Die vond ik een beetje saai", zegt hij, "maar toen zeiden ze dat ik ook in de Beekse Bergen mocht fietsen. Nu heb ik er wel heel veel zin in!"

Al het geld dat Gio ophaalt, gaat naar cheeta's.

Bijna 1.000 euro

Zaterdagavond om 8 uur is het zo ver. Na een dikke maand voorbereiding stapt Gio op zijn fiets om rondjes te rijden tussen de giraffen, tijgers en leeuwen. Al het geld dat hij daarmee ophaalt, gaat naar de cheeta's. Op dit moment is er al bijna duizend euro opgehaald voor de katachtigen.

Veilig leven

Toch zijn zij niet Gio's lievelingsdieren. "Ik vind alle dieren leuk", zegt hij. "We hebben voor de cheeta's gekozen, omdat het goede doel dit jaar extra veel aandacht geeft aan die dieren. Zij hebben in het wild namelijk niet altijd een goede plek om te leven. Ze moeten ergens wonen waar ze kunnen jagen, maar waar geen mensen zijn. Anders komen die op ze jagen. Ik hoop dat mijn geld daarbij gaat helpen."