3,2,1… En daar ging een Amerikaanse raket donderdagochtend de lucht in! Het ruimtevaartuig gaat een robotje naar Mars brengen. Dat gaat onderzoeken of er ooit leven is geweest op de rode planeet.

De robot heet Perseverance. Die naam is bedacht door de 13-jarige Amerikaanse jongen Alexander. Het betekent 'doorzettingsvermogen'. Dat heeft de robot zeker nodig, want alleen de reis naar Mars duurt al maanden. Waarschijnlijk landt de robot pas in februari 2021.

Heeft hier iets geleefd?

Als het goed is, komt de robot dan in een heel oud meer terecht. Wetenschappers denken dat daar misschien sporen van leven te vinden zijn. Het gaat dan niet om hele marsmannetjes, hoor. Ze denken dat ze misschien restjes van piepkleine beestjes kunnen vinden.

De Amerikaanse raket naar Mars vertrekt
1
De Amerikaanse raket naar Mars vertrekt

Kun je verhuizen naar Mars?

De robot gaat ook onderzoeken of er misschien ooit mensen naar Mars kunnen komen. Zo gaat hij kijken of de lucht zo veranderd kan worden dat mensen kunnen ademen op de planeet. Perseverance doet dat niet in zijn eentje: de robot heeft een helikopter bij zich die gaat testen welke apparaten astronauten kunnen gebruiken als zij ooit naar Mars willen vliegen.

Niet in zijn uppie naar Mars

De Amerikanen zijn niet de enigen die deze maand een raket naar Mars sturen. China en de Verenigde Arabische Emiraten lanceerden al eerder in juli een raket. Deze maand is zo populair, omdat de aarde en Mars nu een paar weken dicht bij elkaar staan. De volgende keer dat dat gebeurt, is pas over meer dan twee jaar!