Ongeveer 60.000 kinderen in Nederland krijgen te veel lood binnen. Dat zegt UNICEF, een grote organisatie voor kinderrechten. Vooral bij baby's en kleine kinderen kan lood voor problemen zorgen.

Lood is een metaal, net als ijzer en aluminium. In Nederland werd lood vaak gebruikt om leidingen te maken. Daar loopt het water doorheen voor het uit de kraan komt. Tegenwoordig mogen huizenbouwers geen loden leidingen meer gebruiken, maar in oude gebouwen zitten ze vaak nog wel.

Problemen

Als water door een loden leiding loopt, neemt het kleine stukjes lood mee. Die zie je niet, maar je drinkt ze wel op. Vooral voor baby's en kleuters is dat een probleem. Als zij te veel lood binnenkrijgen, kunnen ze problemen met leren en hun gedrag krijgen. Ze gedragen zich bijvoorbeeld heel druk of kunnen niet zo goed leren lezen. Die problemen zijn er ook nog als ze ouder worden.

'Haal overal het lood weg'

Daarom hebben de burgemeesters van Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag en Rotterdam een plan gemaakt. Zij willen dat loden leidingen verboden worden. Als ze al in een oud gebouw zitten, moeten ze daaruit worden gehaald.