De Nederlandse turnbond, de KNGU, stopt voorlopig met het topsportprogramma voor vrouwen. Ook mogen een aantal trainers van topturnsters hun werk even niet meer doen. Dat is omdat meerdere oud-turnsters hebben gezegd dat ze in het verleden verkeerd zijn behandeld door hen.

De KNGU gaat een groot onderzoek instellen. Daaruit moet blijken of de trainers zich inderdaad hebben misdragen. Ze mogen pas weer aan de slag als er meer duidelijkheid is. Oud-turnsters zeggen dat ze door de trainers zijn uitgescholden en onder druk zijn gezet. Sommige zeggen zelfs dat ze zijn geslagen en geschopt.

Twee trainers

De twee trainers over wie is geklaagd, heten Gerben Wiersma en Vincent Wevers. Vincent Wevers is de vader van Lieke en Sanne Wevers. Eerder bekende een andere trainer, Gerrit Beltman, al dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan mishandeling.

Toch nog trainen

Dat het topsportprogramma is stopgezet, betekent niet dat de topturnsters niet mogen trainen. Wel zijn alle gezamenlijke activiteiten, zoals groepstrainingen, stilgelegd.