Nederlanders hoeven niet vaker een mondkapje te gaan dragen. Dat maakte de regering woensdag bekend. Volgens de regering is er te weinig bewijs dat mondkapjes zin hebben. Wel mogen burgemeesters later misschien zeggen dat mensen in sommige plaatsen tóch een kapje moeten dragen.

Vorige week werd duidelijk dat het aantal mensen met het coronavirus was verdubbeld. Daarom wilden sommige burgemeesters dat mensen een mondkapje gaan dragen. In veel andere landen, zoals Frankrijk, moeten mensen namelijk al mondkapjes dragen op straat of in grote gebouwen. Dat plan gaat dus niet door.

Proef

Toch kan het zijn dat je binnenkort vaker mensen met een mondkapje ziet. De regering wil namelijk een proef beginnen in gebieden met veel besmettingen. Burgemeesters mogen daar zeggen dat mensen een kapje moeten dragen als extra hulp tegen het virus.

Wel in het openbaar vervoer

Mondkapjes blijven trouwens nog wel verplicht in het openbaar vervoer. Dat is omdat het daar lastig is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Deze regel geldt alleen voor mensen die ouder zijn dan 12 jaar.